De kaart van Suriname
Holi Phagwa!
Holi, het hindoestaanse Nieuwjaar, is een uitbundig feest dat de overwinning van het goede op het kwade symboliseert. Afhankelijk van de hindoekalender wordt het feest in februari, maart of april gevierd. Dit jaar (in 2011) werd het gevierd op zondag 20 maart. Iedereen wenst elkaar geluk (je zegt dan tegen elkaar: "Sub Holi") en er wordt lekker gegeten. Zingend en dansend trekken speciale muziekgroepen langs de huizen. Men besprenkelt elkaar met gekleurd poeder, water en parfum: symbolen voor de bloeiende natuur. Holi is in Suriname een nationale feestdag en wordt ook door niet-hindoes gevierd.
Buurtbewoners bouwen in de 40 dagen voor Holi een brandstapel, de holika, op een open terrein. Op de avond voor Holi, oudjaar volgens de hindoekalender, wordt die aangestoken. Daarmee wordt symbolisch al het slechte van het afgelopen jaar verbrand.
Pandits brengen offers voor het begin van het vouwen van de brandstapel en voordat het vuur aangestoken wordt. Er wordt gezongen en muziek gemaakt tot alles is verbrand. De volgende dag halen de mannen de as op. Ieder smeert elkaar een klein beetje as op het voorhoofd als teken van geluk.
Speciale kledij uit Suriname: de pangi
Pangi is een lendendoek dat door de eeuwen heen door de Marron vrouw dagelijks om de taille wordt gewikkeld.De Pangi heeft artistieke waarde want zij wordt op unieke wijze al vele eeuwen door Marron vrouwen op veel verschillende manieren, fraai geborduurd.De Pangi’s zijn veelkleurig en de ene pangi oogt nog mooier dan de andere.Tegenwoordig wordt de pangi meer en meer een algemeen kledingstuk dat in en buiten Suriname bij veel feestelijke gelegenheden gedragen wordt door Marronvrouwen, maar ook door andere vrouwen wordt de pangi gedragen.Een vrouw die een Pangi draagt benadrukt daarmee haar vrouw – zijn alsook dat zij er trots op is om de mooie en bijzondere vrouw te zijn die zij is. De lengte van de Pangi mag je zelf bepalen. Tieners dragen hun pangi meestal boven de knie.
Een volwassen businenge uma (Marron vrouw) draagt twee pangi ’s die een lengte hebben tot onder de knie, de onderste pangi wordt doti-pangi of aladei-pangi (pangi voor iedere dag) genoemd .