De vakantie zit er ook hier in Suriname bijna op. Terwijl jullie allemaal terug in het werk- of schoolstramien kwamen, konden wij het land nog wat verder verkennen en genieten van het mooie weer, nu ja goed weer…
Uiteindelijk was het al bijna donker toen we overstapten op een klein bootje waarmee we door het moeras vaarden om tot op het strand te geraken. En ja hoor, ook onderweg kregen we de volle lading. Helemaal doorweekt en verkleumd door de koude wind, arriveerden we op het verlaten strand Matapica. We aten snel een hapje, droogden ons af (maar verse kleren had geen zin, want het was nog heel bewolkt) en om 21u vertrokken we dan naar het strand. Het werd een lange strandwandeling in het pikkedonker, zaklampen zouden de schildpadden doen schrikken waardoor ze hun eitjes kunnen verliezen. We leken we dieven zoals we daar op het strand liepen. Na wel 6 km stootten we, bijna letterlijk, op een kolos van een beest. We hadden meteen prijs: het was de grootste ter wereld, de lederschildpad (voor de dierenartsen onder jullie: dermochelys coriacea, hier in Suriname de aikanti genoemd) Het is heel imposant om zo’n groot beest te zien liggen op nog geen meter afstand en wel in een heel kwetsbare positie, namelijk wanneer ze haar eitjes aan het leggen is. De eitjes zijn, tegen al mijn verwachtingen in, vrij klein. Het zijn net blinkend witte pingpongballetjes. Draaiend in het zand en zwembewegingen makend, maakte mama schildpad uiteindelijk haar nest terug dicht, waarna ze traag over het strand terug kroopt om te verdwijnen in het zwart van de zee… Ik was op slag alle waterellende vergeten, ongelooflijk! Met enkel het geluid van de bruisende oceaan, keerden we terug richting onze slaapplaats. We kwamen nog veel schildpadden tegen: de ene op weg naar de zee, de andere was nog eitjes aan het leggen, nog een andere kwam net uit het water en beklom het zand…
Maar niet elk verhaal eindigt goed, want ook al leken wij de enige op het strand en is het een vrij verlaten gebied, toch zijn er elke avond rovers die de pasgelegde nesten komen leeghalen: schildpadeieren zijn een geliefde delicatesse, maar o zo zeldzaam. Er is geen geld om bewaking op het strand te zetten dit jaar, waardoor alle eieren, op enkele na, weggehaald zijn. Dit jaar zullen er dus bijna geen eitjes uitkomen, waardoor deze fascinerende schildpadden over enkele jaren uitgestorven zullen zijn…
We beleefden nog een zeer onrustige nacht, waar we alweer geteisterd werden door regen, ditmaal in onze tent! De volgende ochtend was de hemel echter stralend blauw en genoten we alle vier nog van een zalige ochtend met een frisse duik in de Atlantische oceaan, waarna we goedgemutst terugkeerden met een ton aan mooie herinneringen!
Hallo,
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet of deze blog nog af en toe bekeken wordt. Wij zijn twee studenten die in januari naar Suriname vertrekken om leri for life te ondersteunen. We mogen kiezen waar we te werk gesteld worden, in browsweg of santigron. Jullie hebben ervaring met beide dorpen? Wat is jullie mening wat betreft voor welk dorp we het beste kiezen? Jullie hebben namelijk ervaring met beide dorpen en we zouden graag een goed overwogen keuze maken.
Wij hopen op een reactie.
Jennifer Smits
jennifer_smits89@hotmail.com
Beste
BeantwoordenVerwijderenIk ben een laatstejaarsstudent Leerkracht Lager Onderwijs aan de KHK Turnhout en ga in februari 3 maanden op internationalisering in Suriname. Ik zou mijn eindwerk graag doen omtrent iets in Suriname zodat ik het grootste deel van het werk daar kan doen. Wel zit ik vast met een onderwerp, heb jij toevallig een idee?
Groetjes Lisa